Gå direkt till innehåll
Visual Noice - synintryck som distraherar. Ett ouppmärksammat arbetsmiljöproblem i kontorsmiljö.
Visual Noice - synintryck som distraherar. Ett ouppmärksammat arbetsmiljöproblem i kontorsmiljö.

Blogginlägg -

Visuell distraktion - en utmaning i moderna kontorsmiljöer

Det är lätt att följa debatten om hur människor påverkas av prat och ljud i moderna öppna kontorsmiljöer. Betydligt mindre skrivs om hur visuella synintryck påverkar. De verkar påverka rejält. 80% av de intryck hjärnan bearbetar är visuella.

Arbetsmiljöforskaren Justin Mardex vid Cornell University skrev redan 2009 en rapport, "Auditory, visual and physical distractions in the workplace", som kom fram till att visuella störningar i kontorsmiljön distraherar lika mycket som prat och att även de påverkar, så att det kan ta upp till 25 minuter att återfå fullt fokus efter att ha blivit störd. En annan arbetsmiljöforskare, Ethan Bernstein vid Harvard Business School visade 2012 i rapporten "The Transparency Paradox: A Role for Privacy in Organizational Learning and Operational Control"  att en avskärmad individ ökar produktiviteten med 10-15%. Källa: WSJ

Människan har väl utvecklad splitvision och förmåga att registrera rörelser i ögats perifera områden och skicka upp intrycken till hjärnan för utvärdering. En nedärvd överlevnadsegenskap för att hålla koll på om björnen kommer, eller uppmärksamma käket… Björnen lär inte dyka upp på kontoret, men väl coworkers.

I USA verkar ”visual noice” vara en faktor i kontorsprojekt, med allt från cubicles till djungellika växtinredningar som lösningar. I Sverige är det lugnare. Kan det vara så att akustik är ett vedertaget och mätbart område, medan synintryck är subjektivt och svårmätt?

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Ulrik Clemens von Döbeln

Ulrik Clemens von Döbeln

Presskontakt Partner & VD 0705114570
Patrick Karlsson

Patrick Karlsson

Presskontakt Partner & Designer 070 655 15 59

Mount Design utvecklar och säljer möbler för människorna och behoven i modern kontorsmiljö.

Mount Design creates products for modern, vibrant workplaces – Some save space and makes your business more effective. Saving money and time.
Other products are just modern jolly good design, making customers and employees feel good.
Making them smile and improving their daily routines. We call it Improving Space.

Mount Design
Mount Design
Karlavägen 16
114 31 Stockholm
Sverige